Yoghurtmakerij Luwia (Kerem en Hande Macit)

Tekst & foto’s: Marcel Krol

Toen Kerem (1987) en Hande (1992) jaren geleden van Turkije naar Nederland verhuisden om te studeren, ontbrak het hen aan ouderwetse verse yoghurt die ze kenden uit hun eigen land. Dat was voor de broer en zus een goede reden om na hun studie zelf te starten met een kleine yoghurtmakerij. Hier produceren zij sinds 2018 langzaam gefermenteerde probiotische yoghurt voor voornamelijk bedrijven en chef-koks. Begin 2020 is hun dienstverlening uitgebreid naar de consumentenmarkt.

Bij kinderboerderij De Kooi grazen de weidekoeien die de verse melk leveren waarmee broer en zus Kerem en Hande hun eigen, unieke yoghurt maken. Het recept dat zij gebruiken is al eeuwenoud. Er wordt uitsluitend ambachtelijk gewerkt, zonder gebruik te maken van machines. De naam Luwia komt van de grondleggers van deze techniek: de Luwiers. Kerem: “De Luwiers maakten 11.000 jaar geleden al op deze manier yoghurt. Wij volgen stap voor stap hun bereidingswijze.”

De yoghurt die bij Luwia gemaakt wordt valt onder de noemer slowfood. “Het hele proces van fermentatie duurt zo’n 24 uur,” vertelt Hande. “We werken met levende bacteriën en die nemen hun tijd. Als we het proces zouden versnellen, kunnen de bacteriën hun werk niet goed doen en dat heeft een negatieve invloed op de textuur en smaak.”

Wij maken yoghurt zoals de Luwiers 11.000 jaar geleden het ook maakten. Dat geeft onze yoghurt een unieke smaak.

Kerem Macit, yoghurtmaker Luwia

Verse yoghurt, volgens traditioneel recept gemaakt, met melk van Rotterdamse koeien. Dát is Luwia.

Hande Macit, yoghurtmaker Luwia

“De yoghurt die je overal in de Nederlandse supermarkten kunt kopen is bewerkt. Luwia is een yoghurt die teruggaat naar de basis: een vers product, zonder toevoegingen. Een eerlijke yoghurt die met veel liefde is gemaakt, zei een sterrenchef eens over onze yoghurt. Een beter compliment kun je je niet wensen,” lacht Hande, terwijl ze het label op de grote glazen pot verse yoghurt plakt.

Hande: “Wij zien het ambachtelijke maken van yoghurt bijna als een kunstvorm. Door de eeuwen oude Anatolische receptuur met langzame fermentatie en natuurlijke probiotics nieuw leven in te blazen creëren we een heerlijke yoghurt met een unieke smaak.”