Erik Wendrich, vioolbouwer
Tekst & foto’s: Marcel Krol
Wie een concert bezoekt zal al snel beseffen dat het kenmerkende geluid van violen een wezenlijk onderdeel uitmaakt van een orkest. De viool is een ingewikkeld maar buitengewoon interessant instrument. Wanneer het op de juiste manier wordt bespeeld, door een speler met passie voor de muziek, kan het mensen in vervoering brengen. Deze passie zien we ook terug in het ambacht van een vioolbouwer.
Vioolbouwer Erik Wendrich (1982) speelde de eerste noten op een viool toen hij nog maar negen jaar was. ‘Vanaf dat moment was mijn interesse in dit bijzondere instrument aangewakkerd.’ Het duurde nog vele jaren voordat hij besloot zich volledig te gaan ontwikkelen tot vioolbouwer. ‘Ik heb gedurende drie jaar aan de Newark School of Violin Making (Groot Brittannië) het ambacht kunnen leren,’ vertelt Erik. Na nog eens aanvullend twee jaar werken als vioolbouwer in Stone, besloot hij terug te keren naar Nederland om in dienst te treden bij Ulrike Wiebel Vioolbouw in Leiden. Bijna zes jaar later was de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen in een prachtig atelier, gelegen aan de oude haven van Delfshaven, een prachtig stukje authentiek Rotterdam.
Een viool bestaat uit een groot aantal onderdelen, die allemaal met de hand gevormd worden en als een ingewikkelde puzzel exact op elkaar afgestemd moeten worden. De klank die het instrument uiteindelijk produceert is immers het unieke karakter waar een viool op uitgezocht wordt. Een violist zal een viool dan ook uitkiezen op dit specifieke karakter.
‘De klank die het instrument produceert is het unieke karakter waar een viool op uitgezocht wordt.’
Erik Wendrich, vioolbouwer
‘Het vakmanschap voor het bouwen van een viool zal een vioolbouwer zich in de loop van vele jaren meester moeten maken.’
Erik Wendrich, vioolbouwer
‘Het bouwen van een viool vereist een grote mate van vakmanschap. Vakmanschap dat je als vioolbouwer in de loop van vele jaren meester zal moeten maken,’ zegt Erik. ‘Het duurt vaak vele maanden voor een blok hout is omgetoverd tot prachtige viool, compleet met kunstig afgewerkte krul.’ Naast dit vakmanschap is het van belang dat een vioolbouwer over een goed muzikaal gehoor beschikt. Tijdens het bouwen wordt immers de basis gelegd voor de uiteindelijke klank van het instrument.
De klantenkring van Erik varieert van beginnende violisten tot gevorderde amateurs, met hier en daar enkele professionele violisten. ‘Vergis je niet, het is hard werken als vioolbouwer. Werkweken van vijftig uur zijn geen uitzondering, maar de beloning is groot als na noeste arbeid een prachtig instrument met een uniek karakter zijn weg vindt naar een tevreden klant,’ aldus Erik.
Naast reparaties en onderhoud van violen, altviolen en cello’s kun je bij vioolbouwer Erik Wendrich ook terecht voor het beharen van een strijkstok of voor accessoires zoals snaren, schouderbeugels of kinhouders.