Smid Ruud Klerks (Smederij In Vuur en Vlam)

Tekst & foto’s: Marcel Krol

Smeden is een ambacht waar kunst en vakmanschap samengaan. De mogelijkheden worden slechts begrenst door de creativiteit van smid en ontwerper. We bevinden ons in Smederij In Vuur en Vlam in Kralingen. Binnen wordt het vuur flink opgestookt. Smid Ruud Klerks (1956) haalt een stuk witheet metaal uit het vuur om het om te vormen tot nieuwe en harmonische vormen. Het geluid van vakkundig geplaatste hamerslagen op staal lijkt de klok even stil te zetten. Dit is duidelijk een ambacht met verleden, heden en toekomst.

Ruud is een van de ambachtelijke smeden in Nederland. ‘Ik ben hobbymatig begonnen als smid. Het ijzer smeden en bewerken tot prachtige vormen heeft me altijd al geïntrigeerd. Het liefst maak ik combinaties met hout, steen en mozaïek. Daar kan ik echt mijn passie in kwijt,’ vertelt Ruud, ondertussen druk in de weer met met vormen van een sierlijk hekwerk. ‘De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig. Veel werk ontwerp ik zelf, van kaarsenstandaards tot hekwerken. Soms voer ik het ontwerp van een architect in opdracht uit.’

‘Ik werd gegrepen door de creatieve mogelijkheden in dit oude ambacht. Dat maakt het vak zo boeiend.’

Ruud Klerks, ambachtelijk smid

De vonken spatten rond als Ruud de haakse slijper tegen het zojuist gebogen metaal zet. ‘Ik maak op ambachtelijke en moderne wijze smeedwerk. Daarbij combineer ik klassiek vakmanschap met hedendaagse technieken.‘ Op de werkbank ligt een schets van het smeedwerk waar hij momenteel mee bezig is. Ruud tekent zijn ontwerpen geheel met de hand, op grote vellen papier.

‘Smid word je door te doen. Door meters te maken. Je moet de hitte voelen in de werkplaats,’ vervolgt Ruud. En omdat vakmanschap meesterschap is, volgt hij regelmatig aanvullende cursussen bij het Nederlands Gilde Kunstsmeden. Ook doet hij graag mee met smeedmanifestaties in binnen- en buitenland. Deels om de passie voor dit mooie ambacht uit te venten, deels om weer bij te leren en inspiratie op te doen.

‘Ambachtelijk werken met vormen en lijnen, het harde ijzer vormen door hamer en vuur. Dát is mijn vak.’

Ruud Klerks, ambachtelijk smid