Scheepsinterieurbedrijf De Meeuw
Tekst & foto’s: Marcel Krol
Kees Isings (1958) is van jongs af aan al bezig met timmeren en werken met hout. Dat begon op jonge leeftijd al met zeepkisten om lekker in rond te scheuren en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. Een jaar of dertig geleden kocht Kees dan ook uit pure interesse een oud schip uit 1901 om het helemaal te kunnen restaureren.
“Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken en dan ook nog het liefst ergens buiten. Met deze boot kon ik al mijn creativiteit kwijt, aangezien de boot echt wel tot op de naad versleten was. Het mooiste is om met de oude en originele materialen zo’n hele boot te restaureren,” vertelt een tevreden Kees aan de koffietafel. Hij heeft veel in de praktijk geleerd door zelf op onderzoek uit te gaan, maar ook door hulp en adviezen van bevriende scheepsbouwers: “Ik heb bij de restauratie leren werken met krijt, lijnolie, teer, noem het maar op. Er komen ontzettend veel interessante, en soms bijna vergeten technieken kijken bij zo’n restauratie.”
Het restaureren van de boot leidde al gauw tot interesse van potentiële klanten en leverde al snel een opdracht van een jaar werk op: Scheepsinterieurbedrijf De Meeuw was geboren.
Dit is echt ambachtelijk werk, waarbij vakmanschap een grote rol speelt. Met deze gereedschappen kan ik precies maken wat mijn hoofd bedenkt
Kees Isings, scheepsinterieurbedrijf De Meeuw
“Mijn uitdaging zit in de moeilijkheidsgraad: hoe moeilijker een klus, hoe leuker ik het vind om te doen. Ik leg mijn hele gevoel in dit werk en ben er echt trots op als ik iets moois heb gemaakt voor een klant,” zegt Kees, terwijl hij geroutineerd een nieuw shaggie rolt. “Hout is een prachtig, levend product en ik maak dan ook van alles met dit oerproduct: luiken, kuipbanken, scheepsdekken, kajuiten met deurtjes, interieurs, noem maar op.”
Het mooiste is om met oude en originele materialen een boot te restaureren.
Kees Isings, scheepsinterieurbedrijf De Meeuw
De werkplaats aan de 1e Pijnackerstraat staat vol. Verspreid door het pand zie je machines, gereedschappen en hout. Veel hout. Elk stukje hout wordt bewaard, want bij een reparatie kan het zomaar gebeuren dat er bijvoorbeeld een heel klein stukje mahoniehout nodig is. Handig om het dan gewoon op voorraad te hebben. Naast de machines staat een prachtige oude kast boordevol met beitels, schaven en ander timmermateriaal. Grote houtkrullen vallen op de werkbank als Kees met een geroutineerde handeling een balk schaaft. “Dit is echt ambachtelijk werk, waarbij vakmanschap een grote rol speelt. Met deze gereedschappen kan ik precies maken wat mijn hoofd bedenkt.”
De laatste jaren lijken klanten steeds meer waardering te hebben voor vakmanschap en ambachtelijk werk. Dat vakmanschap wat meer geld kost, is vaak niet eens zo’n groot probleem. “Echte kenners waarderen de kwaliteit en zijn bereid daarvoor te betalen.”
Ik wil iets van mijzelf in mijn werk leggen. Ik doe mijn werk met enorm veel plezier en passie, en wil hier nog heel wat jaren mee doorgaan.
Kees Isings, scheepsinterieurbedrijf De Meeuw
Met grote precisie schraapt Kees met een vlijmscherp scheermes over een zojuist geschuurde eikenhouten plank. Het zorgt ervoor dat de nerfstructuur van het hout beter zichtbaar wordt. “Ik wil iets van mijzelf in mijn werk leggen,” besluit Kees. “Ik doe mijn werk met enorm veel plezier en passie, en wil hier nog heel wat jaren mee doorgaan.”