Messenmaker Albert van den Heuvel (Hillknives)

Tekst & foto’s: Marcel Krol

De bijzondere transformatie van een stuk staal naar een vlijmscherp en ambachtelijk gemaakt mes waar je als eigenaar jaren en jaren plezier aan beleeft. Dat is waar Hillknives mee begon in 1979. Inmiddels bestaat de lijst met klanten uit prinsen, verzamelaars, bekende Nederlandse koks, defensie en vele, vele anderen.

Hillknives, gevestigd onder de Hofbogen in Rotterdam, is ooit ontstaan uit een hobby van Frans van den Heuvel (1937) samen met zijn zoon Albert van den Heuvel (1963). Frans begon met een paar messen, maar de orders voor messen kwamen al gauw vanuit alle uithoeken van de wereld. Inmiddels is de oprichter van Hillknives helaas overleden, maar zijn zoon en kleinzoon hebben de zaak zeer succesvol voortgezet. Vanaf 2015 heeft Alberts zoon Michael (1992) zich bekwaamd tot meestermessenslijper voor het slijpen van diverse messen voor de horeca en particulieren.

Albert is met zijn achtergrond als instrumentmaker een getalenteerde messenmaker met een uitstekend technisch gevoel voor precisie. ‘Het is prachtig om een ontwerp te bedenken, het uit te voeren en daadwerkelijk een concreet product in handen te hebben waar klanten enthousiast van worden,’ roept hij boven het geluid van de zaagmachine. Hij zaagt geroutineerd een stuk Oostenrijks staal exact in de vorm die hij vooraf op het metaal heeft getekend.

Bij elk mes streef ik naar de perfecte combinatie van vorm en functie.

Albert van den Heuvel, messenmaker

De ergernis over de slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde over de lage prijs al lang is verdwenen.

Albert van den Heuvel, messenmaker

‘Wij zijn begonnen met kleine messen en messen voor de jacht. Onze reputatie snelde voor ons uit, want het duurde niet lang voor er ook vraag kwam uit de culinaire hoek,’ vertelt Albert enthousiast. ‘Voor Herman den Blijker heb ik een mes gemaakt waarbij het lemmet gevormd is naar zijn hand. Ideaal natuurlijk, want als je veel snijdt is het een onmisbaar instrument dat goed in de hand moet liggen.’

Voor de messen wordt speciaal staal uit onder meer Oostenrijk, Japan en Zweden gebruikt. ‘Ik gebruik uitsluitend de beste soorten staal. Dat kost een stuk meer, maar kwaliteit heeft nou eenmaal een prijs. En ik ben niet bereid daarop in te leveren,’ zegt hij terwijl hij wijst op het bordje dat tussen de messen hangt: ‘De ergernis over de slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde over de lage prijs al lang is verdwenen.’