Lijstenmakerij Linea

Tekst & foto’s: Marcel Krol

Het maakt niet uit of je met een originele Herman Brood langskomt of met een zelfgeschilderd stilleven, iedere klant krijgt uitgebreid advies over welke lijst het werk maximaal tot zijn recht laat komen. De perfecte lijst is een combinatie van wens, smaak, het kunstwerk en de lijst. Een goede lijst blijft mooi en gaat niet vervelen.

Lijstenmakerij Linea is een ambachtelijke lijstenmakerij waar met de beste apparatuur en materialen en vakmanschap lijsten worden gemaakt. Linea is sinds 1988 een gevestigde naam in de wijk Kralingen in Rotterdam.

“Het mooie van dit werk is dat je eindeloos creatief bezig kunt zijn. Al komen vijf verschillende mensen met vijf dezelfde objecten: het eindresultaat is altijd anders,” vertelt Jeanet. Aan de lange tafel in haar atelier meet ze nauwkeurig de lengte op om een glasplaat op maat te kunnen snijden. “Je ziet, we doen hier heel veel verschillende werkzaamheden zoals het op maat maken van lijst, maar ook het snijden van glas en passe-partouts.”

Het mooie van dit werk is dat je eindeloos creatief bezig kunt zijn: het eindresultaat is altijd anders.

Jeanet Vermeulen, lijstenmaker

Trots laat Jeanet de passe-partoutsnijder zien. “Hier geef ik aan hoe breed en hoe lang het passe-partout moet worden. De machine kan rechthoekig, ovaal en zelfs rond snijden,” vertelt ze glunderend. “Een kunstwerk ziet er in een passe-partout vaak het mooiste uit. Het geeft ruimte aan het beeld.” De machine snijdt een perfecte vorm uit het dikke karton.

“We hebben hier ook een groot assortiment lijstprofielen in zeer verschillende stijlen en materialen,” zegt Jeanet. “Van klassiek tot modern, zowel in hout als in aluminium, zowel met sponning of als baklijst. Je ziet, je kunt alle kanten op. Standaardoplossingen kennen we eigenlijk niet: ieder kunstwerk is maatwerk.”