Koffiebranders Sefa en Harun Bingul (Brandzaak)

Tekst & foto’s: Marcel Krol

‘Wij maken koffie zoals koffie hoort te smaken. Geen donker gebrande vlakke melanges waar bitterheid het podium eist, maar smaakvolle medium roast Singles Origins’. Aan het woord is Rotterdammer Sefa Bingul (1992). Samen met zijn broer Harun (1985) runt hij sinds 2013 in hartje Rotterdam een echte koffiebranderij: Brandzaak.

In deze authentieke branderij ontwikkelen zij de brandprofielen om de karakteristieke hinten te accentueren van de verschillende Single Origin koffiebonen. Harun: ‘Smaak is weliswaar persoonlijk, maar de maximale smaak uit de koffieboon halen is een kwestie van vakmanschap en wetenschap. We hebben het over turning point, rate of rise, first crack en roast development time. De taal van koffiebranders is een wereld apart,’ vertelt hij enthousiast. Geroutineerd haalt hij een schepje koffiebonen uit de Giessen brander om ruikend te bepalen of de bonen op smaak beginnen te komen.

Iedere werkdag wordt de Giessen koffiebrander aangezet om de bestellingen van die dag vers te branden. Trots vertelt Sefa over de brander: ‘De Giessen is een ambachtelijke koffiebrander van eigen bodem. Wij geloven in de ambachtelijke manier van koffiebranden, maar we gebruiken tegelijkertijd ook moderne technieken.’ Hij wijst op de laptop die is aangesloten op de brander. ‘Het brandprofiel bevat alle details die nodig zijn om de bonen tot in perfectie te branden. Op deze manier geven we onze koffiebonen niet alleen de perfecte smaak, maar ook meetbare consistentie. We monitoren en loggen al onze brandingen zodat we altijd exact weten wat er gebeurd is met de productie.’

‘Ambachtelijk koffiebranden, maar wel met gebruik van moderne technieken.’

Sefa Bingul, koffiebrander

‘Smaak is persoonlijk, maar maximale smaak uit de koffieboon halen is vakmanschap en wetenschap.’

Harun Bingul, koffiebrander

Sefa geeft aan dat het brandproces zijn voltooiing nadert. Hij telt de seconden af en opent dan de klep waarna de vers gebrande bonen uit de brander naar beneden vallen in de koeltrommel. Een heerlijke geur vult de ruimte. De armen aan de binnenkant van de koeltrommel draaien zodat de verse bonen in beweging blijven.

‘Wij gebruiken alleen arabicabonen en mengen deze niet met robustabonen, zoals sommige anderen wel doen. Daardoor is onze koffie niet heel sterk, maar we halen wel de maximale smaak. Het gaat echt om de smaakbeleving, net zoals bij goede wijn.’

Na het branden worden de vers gebrande koffiebonen verpakt en gestempeld met de branddatum en dezelfde dag nog verzonden naar de klant. Zodat je thuis kunt genieten van écht lekkere koffie.