Houtdraaier Marisa Klaster (het_houtlokaal)
Tekst & foto’s: Marcel Krol
Het creëren van voorwerpen uit hout door dit al draaiende te verspanen is al erg oud. De oude Grieken waren al in staat om draaiwerk van hoge kwaliteit te maken. Hoewel in Nederland het ambacht bijna overal vervangen is door industriële productie, zien we hier en daar toch nog enkele ambachtslieden die het vak met passie uitoefenen.
Marisa Klaster (1966) is zo’n ambachtsvrouw die in het_houtlokaal een heel scala aan producten creëert. Met de zware draaibank die in haar atelier in Rotterdam nadrukkelijk een plek inneemt, ontwerpt en draait zij met gebruik van een veelheid aan beitels tafelaccessoires zoals schalen, vazen, kommetjes en pepermolens. Uitsluitend van hout natuurlijk.
Het bedenken, ontwerpen en uiteindelijk realiseren van de producten is echt ambachtelijk werk. Marisa schetst vooraf veel en graag. “Na het op papier te zetten is modellen maken een belangrijke stap in het proces,” legt ze uit. “Dan zie je echt het fysieke product en kun je de verhoudingen nog aanpassen. Stap voor stap kom ik dan tot het werkelijke eindproduct dat ik op de draaibank kan maken. Ook het bepalen van een slimme werkvolgorde is daarin belangrijk.”
“Elke houtsoort heeft zijn eigen charme. Het geeft de warme, elegante uitstraling waar veel mensen van houden.”
Marisa Klaster, houtdraaier
De draaibank produceert een enorme hoeveelheid houtkrullen en stof als Marisa de beitel tegen het razendsnel ronddraaiende ruw houten blok houdt. Het duurt niet lang voor de eerste vorm zich aftekent in het blok. Van ruw blok tot eerste ronde basisvorm duurt maar enkele minuten. Daarna komt het aan op echt vakmanschap: met steeds wisselende posities en wisselende beitels wordt de buitenkant en daarna de binnenkant van de schaal zichtbaar.
“Ik werk samen met de stadsboswachter van Rotterdam. Zo kan ik werken met prachtige stukken stadshout.”
Marisa Klaster, houtdraaier
Hout zorgt ervoor dat een product leeft. Elke houtsoort heeft zijn eigen charme. Het geeft de warme, elegante uitstraling waar veel mensen van houden, maar het heeft ook een nadeel: het kan – doordat het is opgebouwd uit vezels – nog vervormen of zelfs scheuren nadat het product is gemaakt. Dat leidt tot unieke vormen die allemaal iets van elkaar verschillen. Voorwerpen die niet van vorm meer mogen veranderen, worden voor de bewerking langdurig gedroogd.
“Ik maak veel gebruik van lokaal hout,” vertelt Marisa terwijl ze een zorgvuldig een blok hout aftekent. “Ik werk samen met de stadsboswachter van Rotterdam. Hij houdt in de gaten of er fraaie bomen gekapt moeten worden en zo kom ik aan prachtige stukken stadshout.” Op deze manier kan Marisa lokaal hout wat anders verloren zou gaan omvormen tot prachtige tafelaccessoires, met een eigen accent.
Naast het ontwerpen en produceren werkt zij ook graag samen met andere ambachtslieden in de stad Rotterdam. Een mooi voorbeeld van deze samenwerking is met glasblazer Miranda van der Waal. De wijnglazen die Miranda met de mond blaast, worden gecombineerd met een handgedraaide houten voet uit het atelier van Marisa.