Glasblazer Miranda van der Waal

Tekst & foto’s: Marcel Krol

Aan de Aelbrechtskolk in de gezellige Rotterdamse wijk Historisch Delfshaven bevindt zich het atelier van glasblazer Miranda van der Waal (1959). Een spectaculaire wereld waar vuur, vloeibaar glas en een eeuwenoud ambacht samenkomen.

Op deze plek werkt Miranda volgens een oude Venetiaanse techniek om glas op hoge temperatuur om te vormen tot organische vormen voor glazen, vazen, lampen en zelfs gigantische kroonluchters. Miranda organiseert eveneens diverse workshops glasblazen in haar atelier.

Glasblazen is een bijzonder vak. Het vergt aanleg, gevoel, tijd en veel geduld om deze eeuwenoude ambacht in de vingers te krijgen. Miranda komt uit een lange lijn van Rotterdamse glasblazers. Al op jonge leeftijd leerde zij de basis van haar moeder, glasblazer Woutje Schaaf.
Om het ambacht glasblazen volledig onder de knie te krijgen volgde ze een vierjarige opleiding bij meesterglasblazer Van Bruggen in Rotterdam. ‘Met de kennis die ik heb opgedaan tijdens die opleiding, heb ik mijn eigen unieke eigen stijl kunnen ontwikkelen,’ vertelt Miranda.

‘Glas is een lastig materiaal, maar je kunt er prachtige dingen mee maken.’

Miranda van der Waal, glasblazer

De brander in haar atelier produceert een grote vlam die het glas in haar handen verhit tot een temperatuur van ruim 1.100 graden. ‘Die 1.100 graden is het smeltpunt van het door mij gebruikte glas. Door zuurstof gedoseerd toe te voegen stijgt de temperatuur van de vlam zelfs tot 2.400 graden: de ideale temperatuur om het smeltende glas te bewerken,’ zegt ze terwijl ze in snel tempo het glas in de hete vlam draait, afgewisseld met korte, gedoseerde pufjes lucht die ze de glazen buis inblaast.

Ze werkt met kleurloos buisglas waarop chlorides en metaaloxides worden aangebracht. Soms worden delen beschilderd of worden er kleuren opgedampt. ‘Een vorm moet spelenderwijs ontstaan. Een natuurlijke vorm. Het moet tot leven komen. Glas is een lastig materiaal, maar je kunt er prachtige dingen mee maken.’

In de vormgeving en decoratie van haar objecten wordt Miranda sterk geïnspireerd door de jugendstil en art deco. In haar uitzonderlijk gedetailleerde werk zie je de prachtige vloeiende lijnen van levend organisme terugkomen. Het glas dat net in een grote bol werd geblazen is inmiddels opengeknipt. Ze blaast, trekt en draait het glaswerk boven een grote vlam tot er flinterdunne vormen ontstaan. Met een tang trekt ze soepel punten uit het gloeiend hete glas tot een prachtig kunstwerk met organische vormen ontstaat.

‘De laatste adem die ik uitblaas, zal ongetwijfeld tijdens het glasblazen zijn, bij voorkeur bij een mooi organisch glaskunstwerk,’ besluit een lachende Miranda.