Chocoholic Marco Harreman

Tekst & foto’s: Marcel Krol

Handmade in Rotterdam. Aan de Goudsesingel bevindt zich het chocoladeatelier van Chocoholic. Hier zwaait Marco Harreman (1974) de scepter sinds 2005. Op de grote metalen tafels in de werkplaats liggen grote vellen vetvrij papier waar hij sierlijk gemarmerde chocoladeplaten uitsmeert.

De interesse voor chocolade was er al vroeg. ‘Ik heb een vakopleiding tot patissier gevolgd, en heb me in de jaren daarna gespecialiseerd als chocolatier. Eerst in loondienst, maar in 2005 ben ik voor mezelf begonnen,’ verduidelijkt Marco. ‘In eerste instantie werkte ik in een kleiner pand zonder directe winkelverkoop. Dat werkte prima, maar het pand werd op gegeven moment wel wat te klein. Hoogste tijd om op zoek te gaan naar een ander, groter pand dus.’

Chocoholic is gespecialiseerd in speciale smaken, zoals bijvoorbeeld de bonbon met Balsamico-smaak. ‘Deze combinatie klinkt misschien gek, maar af en toe moet je mensen gewoon een beetje opvoeden als het om nieuwe smaken gaat,’ zegt Marco lachend. ‘Tussen de werkzaamheden door bedenken we de nieuwe smaakcombinaties. Als we ’t zelf lekker vinden, dan maken we het. Klanten vinden het dan vaak ook een lekker product.’

‘Als klanten enthousiast en tevreden zijn over onze producten dan ben ik zelf ook tevreden.’

Marco Harreman, chocolatier

‘Het geeft een goed gevoel als alle lekkere dingen die we hebben gemaakt verkocht zijn.’

Marco Harreman, chocolatier

In tussentijd is Marco doosjes aan het maken met de chocoladebladen die hij eerder in exacte maten heeft gesneden. ‘Eigenlijk is het niet anders dan de bouwpakketten die ik vroeger maakte. Alleen in plaats van lijm gebruik ik nu vloeibare chocolade om het geheel aan elkaar te lijmen.’ Marco werkt gestaag door om de vele losse plakjes chocolade samen te voegen tot luxe eetbare geschenkdoosjes die straks maar kort in de etalage staan te wachten op een klant.

Naast de vele varianten in chocoladeproducten geeft Marco ook workshops waar je heerlijk met chocolade aan de slag kunt. Een aanrader voor de liefhebber van chocolade. En wie is dat nou niet?